Про безпеку харчування дітей у школах говорили у Сумському НАУ

Безпека харчових продуктів, з яких готують обід для дітей у школах та садочках – питання надзвичайно актуальне для сьогодення. Адже випадки харчових отруєнь час від часу сколихують медіапростір України, викликаючи обурення та занепокоєння в суспільстві.

Для того, щоб розібратися у головних перешкодах на шляху встановлення високої якості продуктів харчування, що використовуються в загальноосвітніх закладах м. Суми та об’єднаних громадах області, керівники шкіл зібралися на хакатон, присвячений впровадженню Системи забезпечення якості харчових продуктів НАССР.

До слова, HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Система НАССР є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.  У цій системі основна увага приділяється запобіганню виникненню ризиків і забезпеченню безпеки харчової продукції на усіх етапах процесу виробництва – від отримання сировини до випуску готової продукції.

Концепція НАССР була розроблена в 60-х роках спільними зусиллями компанії «Pillsbury», Лабораторії збройних сил США і Національного управління з аеронавтики і космонавтики (NASA) під час роботи над американськими космічними програми. Перед NASA стояло завдання розробити систему, яка унеможливлює утворення токсинів у харчовій продукції і, як наслідок, запобігти харчовим отруєнням.

Сьогодні ця система контролю якості набуває популярності у закладах громадського харчування, а також в організації харчування школярів.

Керівники загальноосвітніх закладів Сумської області змогли більше дізнатися про цю систему, її переваги, вимоги та нормативне забезпечення. Головним спікером заходу стала Доцент кафедри технології переробки молока і м’яса, кандидат сільськогосподарських наук Болгова Наталія.   Участь у заході взяли також начальниця управління освіти та науки Сумської міської ради Антоніна Данильченко та ректор Сумського НАУ Володимир Ладика.

Сподіваємось, що участь у подібних заходах наблизять заклади середньої освіти до прогресивних міжнародних стандартів.