СНАУ та “Ічнянський завод сухого молока та масла” запускають виробництво А2 молока

Алергічні захворювання в сучасному світі поширюються дуже стрімко. За даними ВООЗ від 20 до 40% населення світу мають алергічні реакції. Алергія вийшла на третє місце за кількістю хворих у світі, поступившись лише серцево-судинним та онкологічним захворюванням.
В Україні точної статистики з цієї теми не існує, але алергологи заявляють про те, що 15% населення страждає на той чи інший вид алергії. Особливо страждають від цього діти. Так педіатри говорять, що сьогодні фіксують на 30% більше випадків алергій серед дітей, ніж 10 років тому. І лідером серед алергенів є такі, здавалося б корисні продукти як білок коров’ячого молока та яйця.
Реагуючи на такий стан речей ряд світових виробників стали запускати лінії з виробництва молока А2. Його відмінність від звичайного молока А1 полягає у тому, що воно містить інший вид амінокислот, які не викликають побічних реакцій та порушень травлення в організмі людини. Лінії з виробництва молока А2 вже працюють у Новій Зеландії, Китаї, США та Австралії. В Україні, попри досить сумну ситуацію з алергією серед дітей таких ліній нема. Відтак батьки дітей, які не перетравлюють звичайне коров’яче молоко вимушені переходити на дороговартісні безлактозні суміші чи купувати козяче молоко у домашніх господарствах, нехтуючи вимогами санітарної безпеки.
Вважається, що більшість порід корів дають молоко А1. Однак, наукові дослідження, проведені в Сумському національному аграрному університеті показують, що розведення певних порід корів да можливість отримувати безпечне та легко засвоюване молоко А2. Такими, наприклад, є корови лебединської породи, які визнані національним надбанням. «Лебединська порода корів несе в собі багато генотипів із фракцією бета-казеїну А2. Виділення тварин з таким генотипом дозволить видоювати безпечне, гіпоалергенне молоко. – Зазначив ректор СНАУ, доктор сільськогосподарських наук Володимир Ладика. – При цьому селекційно немає жодних проблем у виділенні генотипу А2. В Сумському НАУ є все необхідне для цього обладнання».
Сумський національний аграрний університет та ПрАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла» пообіцяли вже найближчим часом презентувати новий, корисний, продукт. «Це дозволить нам вирішувати одразу декілька задач: знизити рівень захворюваності на алергію, зберегти лебединську породу та підтримати фермерів, адже вони зможуть продавати сировину за вищою ціною», – підкреслив Володимир Ладика.
Маркетингове дослідження проведене кафедрою маркетингу СНАУ показало, що більшість людей з алергією на молочні продукти почувають себе значно краще, вживаючи молоко А2. Але, як зазначила доцент кафедри Ксенія Блюмська-Данько, досить мало людей знають про нього: «Ми опитали мам діток, і виявили, що далеко не всі вони знають про користь такого молока. А ті хто знають, вважають, що воно буде надто дорого коштувати». Але це не так. Запровадження вітчизняного виробництва дозволить поставляти молоко А2 в торговельні мережі за ціною звичайного молока.
Наразі технічні умови для нового продукту повністю розроблені і проходять фінальну стадію рецензування. Тому скоро молоко А2 можна буде купити в українських крамницях.