Ректор Сумського національного аграрного університету 7 лютого 2023 року ініціював проведення дегустації меду. Володимир Ладика коментує: «Мене спонукала зустріч з керівником кластеру тваринництва компанії KERNEL. Одна із статей доходу служби тваринництва є бджільництво. KERNEL на сьогоднішній день тримає більше тисячі вуликів. Основним доходом є власне не мед, а надання послуг агробізнесу з опилення полів. Якщо порахувати економіку, то прибуток великий. Наш захід – популяризація бджільництва. Друге, що мене спонукало, це приїзд академіка-секретаря Національної академії аграрних наук Остапа Жукорського, який наразі досліджує вплив наслідків військових дій на екологію сільського господарства громад. Бджола – найкращий індикатор вивчення екологічності. Впевнений, що у нашому університеті розвиток бджільництва стане одним з перспективних напрямків».
Вікторія Вечорка, декан біолого-технологічного факультету, на якому готують фахівців з тваринництва, у тому числі й бджільництва, на питання «Чому бджола у фокусі у ваги?» наводить переконливий аргумент: «…міжнародна екологічна організація Спостерігачі Землі заявили, що бджола – найважливіша тварина для збереження екосистеми планети. Чому тварина? Бо згідно наукової класифікації бджола належить до царства Тварини. І як і будь-який інший вид дають нам широкий спектр продукції: мед, віск, прополіс, бджолина отрута, маточне молочко, настоянка бджолиного підмору»
Процедура дегустації проходила «всліпу» (дегустатори не знали, чий був мед). Визначали переможця за наступними критеріями: колір, консистенція, кристалізація, ознаки бродіння, смак, аромат, механічні домішки.
Декан факультету харчових технологій НаталіяБолгова ділиться враженнями від дегустації: «Мені сподобався зразок номер два, відповідно до результатів дегустації він найбільше відповідає тим показникам, які має мати мед. На мій погляд, мед – це один із продуктів, який слід вживати людям, особливо після 45-ти років».
До слів Наталії Болгової доєднується і декан факультету агротехнологій та природокористування Ольга Бакуменко, фаворитом якої теж став зразок номер два.
Проректор з економічної та господарської діяльності Микола Петрович Коваленко каже: «Сам займаюся бджільництвом. Маю 11 сімей. Найбільше сподобався зразок номер 2. Ідеально в ньому все: і колір, і смак, і консистенція».
Проректор з наукової та педагогічної діяльності Ігор Миколайович Коваленко теж профі в галузі бджільництва. Як спеціаліст, він обрав зразок номер два.
Отже, висновки! Лідерські позиції зайняв зразок меду від KERNEL. Друге місце розділили зразки меду з Бурчака і із Старої Гути Шосткінської громади, набравши по 32 бала. Третє місце посів зразок меду з Путивля.