12 лютого 2024 року на ініціативу ТОВ “Ай. Пі. Серт” у співпраці з Сумським національним аграрним університетом відбувся Круглий стіл на тему “Впровадження регенеративних практик в Україні”. У заході взяли участь представники викладацького складу, науковці, агровиробники, консультанти та дорадники з різних регіонів України.

Експерти, серед яких були кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри землеробства та гербології Національного університету біоресурсів і природокористування України Михайло Петрович КОСОЛАП та доктор економічних наук, старший дослідник, член-кореспондент Академії економічних наук України Анатолій Васильович КУЧЕР, виступили з доповідями про сучасний стан впровадження регенеративних практик в Україні та перспективи їх розвитку.

Під час обговорення основними темами були:

  1. Аналіз поточного стану агровиробництва в Україні та необхідність впровадження регенеративних практик.
  2. Заходи зі зменшення інтенсивності обробітку ґрунту.
  3. Проведення висіву покривних та сидеральних культур для покращення стану ґрунту.
  4. Раціональне використання азотних добрив з метою збереження ґрунтового плодороддя.
  5. Створення екологічних зон для збереження біорізноманіття та стабілізації екосистем.

На основі обговорень учасників Круглого столу було визначено основні напрямки подальшої співпраці, зокрема:

  1. Закріплення впровадження регенеративних практик як пріоритетного напрямку для аграрного сектору України, ураховуючи зміни клімату та погіршення екологічної ситуації.
  2. Адаптація агровиробництва до вимог країн Євросоюзу щодо екологічних стандартів.
  3. Забезпечення позиції України як одного з провідних виробників продуктів харчування на світовому ринку за рахунок впровадження екологічно чистих технологій та практик.

Висновок Круглого столу підкреслив важливість спільних зусиль усіх галузей сільського господарства та науково-дослідних установ для досягнення сталого розвитку аграрного сектору та збереження навколишнього середовища.