Тетяна ШЕВЧЕНКО, доцент, к.е.н., старший науковий співробітник наукового відділу Сумського НАУ, запрошений дослідник CentraleSupélec у Франції, взяла участь у конференції Альянсу CircularIT у складі дослідницької групи від Університету Париж-Сакле. Захід проходив 1 березня на базі виробничого підприємства компанії General Electric Healthcare за участі науковців та менеджерів партнерів Альянсу. Конференція проводилася з метою обговорення результатів діяльності Альянсу CircularIT щодо впровадження цифрових інструментів для управління циркулярною економікою промислових підприємств. Програма заходу передбачала участь у круглому столі, презентації розробок науковців Альянсу, а також екскурсію для ознайомлення з досвідом компанії General Electric Healthcare щодо управляння життєвим циклом продукту. У рамках круглого столу Альянсу CircularIT науковець Сумського НАУ взяла участь у обговоренні механізмів реалізації стратегій циркулярної моделі економіки для продукції компанії GE Healthcare.

Під час презентації розробок науковців компаній IRT SystemX, Manitou Group, GE Healthcare, CSTB, MEWS окремим кейсом стала тема щодо відновлення територій, постраждалих від війни. У рамках цієї теми Тетяна ШЕВЧЕНКО ознайомила учасників заходу зі змістом нового проекту “Реконструкція територій постраждалих від війни на основі ініціатив ЄС щодо циркулярної економіки: розроблення Плану дій для відбудови післявоєнної України”, який було розпочато у грудні 2023 року. Проект буде реалізовано за участі одного з партнерів альянсу – Науково-технічного інституту будівництва (Scientific and Technical Center for Building, CSTB). CSTB є найбільш авторитетним науково-дослідним інститутом у галузі будівництва та реконструкції територій у Франції. Дослідження CSTB інтегровані в програми Міністерства освіти, досліджень та інновацій Франції. Для підтримки будівельного сектору та місцевої влади в галузі циркулярної економіки та рециклінгу відходів, інститут розробив ряд інструментів, які успішно застосовуються будівельними компаніями. Ці інструменти можуть бути адаптовані для України задля прискорення реконструкції українських територій за нормами та стандартами ЄС.

Запрошення взяти участь у заході надійшло до науковиці від керівника дослідницької групи Бернара ЯННОУ (Director of the Industrial Engineering Research Department, CentraleSupélec) та організатора заходу Роберта ХАЙДСИКА (Director, Lifecycle Solutions Product Circularity, General Electric Healthcare).  Тетяна ШЕВЧЕНКО виражає вдячність за створення потужної конференеції, у ході якої вдалося почерпнути нові знання та поділитися власними думками та досвідом.

Стаття про життя та роботу Тетяни ШЕВЧЕНКО у Франції із серії інтерв’ю “СНАУ за кордоном”: https://snau.edu.ua/snau-za-kordonom-tetyana-shevchenko-franciya/

Університет-партнер Париж-Сакле: https://www.universite-paris-saclay.fr/.