Викладачі Сумського національного аграрного університету пройшли стажування в рамках проекту ERASMUS+ AFISHE – «Розвиток освіти в галузі аквакультури та рибальства для зеленої угоди у Вірменії та Україні: від освіти до екології» в Університеті Дубровника, Хорватія.

Перебування українських науковців у закордонному університеті тривало два тижні, упродовж яких викладачі опановували теоретичні та практичні складові окремих модулів магістерської програми «Аквакультура».  Навчальний курс загалом складав 90 годин.

Розпочалося стажування знайомством та привітанням представниками Університету Дубровника, зокрема координаторкою проєкту у Хорватії Тетяною ДОБРОСЛАВИЧ, міжнародних делегацій з України (Сумський національний аграрний університет та Національний університет водного господарства та природокористування) та Вірменії (Вірменський національний агарний університет та Міжнародний науково-освітній центр Національної Академії Наук Республіки Вірменія). Учасники обговорили плани на подальшу роботу в рамках перебування, оглянули матеріально-технічну базу приймаючого закладу освіти та відвідали основні структурні підрозділи, що забезпечують навчальний процес.

Під час офіційної частини зустрічі гостей координатори проєкту й керівництво Університету Дубровника наголосили на важливості реалізації основних цілей проекту AFISHE щодо розробки нової магістерської програми «Аквакультура», яка передбачає зменшення негативного впливу на довкілля у Вірменії та Україні. Крім того, приймаюча сторона акцентувала увагу на створенні мережі між Вірменією, Україною та країнами-партнерами ЄС у сферах аквакультури та рибальства, яка слугуватиме платформою для реалізації спільної освітньої та дослідницької діяльності з метою просування найкращих екологічних підходів та заходів у цих сферах відповідно до цілей сталого розвитку ООН та Зеленого курсу ЄС.

Проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Сумського НАУ Ігор КОВАЛЕНКО мав можливість презентувати наш заклад вищої освіти і поділитися досвідом реалізації грантового проєкту ERASMUS+ AFISHE, а також окреслити можливості подальшої кооперації.

Команда науковців СНАУ відвідала лабораторії реставрації та реконструкції матеріальної культурно-історичної спадщини та інших об’єктів археології Університету Дубровника. Також викладачі були запрошені в студентський Радіомедіацентр та ознайомилися із роботою Лабораторії-студії для створення медійних продуктів.

Відвідали й Лабораторію марикультури Університету Дубровника, а також виробничий центр Лабораторії Kruno Bonacic. У даних установах проводиться повний цикл розведення молюсків, зокрема устриць: від отримання молодняку до реалізації товарних партій на світових ринках.

Співробітники СНАУ взяли участь в індивідуальних заняттях та тренінгах, упродовж яких опанували теоретичні та практичні складові окремих модулів магістерської програми «Аквакультура», вивчили новітні аспекти як вибіркових, так і обов’язкових дисциплін, ознайомилися із сучасними підходами до викладання у закладах освіти ЄС з точки зору студентоцентрованого навчання з урахуванням цілей сталого розвитку та екологозберігаючих технологій.

Офіційний сайт Університету Дубровника, Хорватія: https://www.unidu.hr/.

Більше новин біолого-технологічного факультету, на базі якого реалізується магістерська програма «Водні біоресурси та аквакультура»: https://btf.snau.edu.ua/ .