«АГРАРВАРДЦІ» НА UPSHIFT

Студентки Сумського національного аграрного університету беруть участь в 4 хвилі інноваційної програми для молоді UPSHIFT. Це глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), що реалізується у понад 40 країнах. Вона надає молоді й підліткам навички 21 століття та ресурси, щоб визначити проблеми своїх громад та запропонувати інноваційні рішення цих проблем.

Цього разу тема програми присвячена профорієнтаційному розвитку молоді. 4 студентки СНАУ: Ілона САЙКО, Єлизавета СИНЬКО, Вероніка ШЕЛУДЧЕНКО та Алеся ЗАГОРУЛЬКО реалізують проєкт з профорієнтаційних заходів для учнівської молоді м. Суми. За 10 тижнів дівчата планують:

– зруйнувати стереотипи про нудні, нецікаві профорієнтаційні заходи, і такі, що спрямовані на популяризацію конкретних закладів освіти, а не самих професій;
– сформувати в школярів/школярок розуміння особливостей різних професій, що дасть їм можливість у майбутньому свідомо обирати професію, а відповідно й планувати підготовку до майбутнього вступу;
– розробити та впровадити в практику профорієнтаційних заходів для учнівської молоді м. Суми авторські настільні ігри (одну у форматі карткової гри, іншу – у форматі гри з елементами менеджменту та підприємливості);
– провести зустріч з уже працевлаштованими за спеціальністю студентами/студентками, які готові поділитися власними історіями успіху та дати відповіді на запитання стосовно умов праці, можливостей кар’єрного розвитку, посадових обов’язків, тощо.

Мета проєкту: урізноманітнити профорієнтаційні заходи для учнівської молоді міста Суми, щоб допомогти їм більше дізнатися про особливості різних професій та ринок праці. Задля реалізації задуму, студентки Сумського НАУ ставлять за мету:

• Покращити обізнаність учнівської молоді віком від 14-17 років (7-11 клас) цікавими заходами , такими як зустрічі з працевлаштованими студентами за спеціальністю які поділяться своїм досвідом;
• Створення телеграм каналу де будуть маленькі тести, плюси і мінуси кожної спеціальності, можливості працевлаштування , ринок праці .
• Розробити авторські ігри: «майстер своєї справи»; « кар’єрний шлях»

Одна з учасниць команди від СНАУ – Ілона САЙКО запевняє, що вони прагнуть допомогти учнівській спільноті Сум. «Аграрвардці» провели соціологічне дослідження та визначили, що досі серед молоді є недостатня обізнаність ринку праці та можливостей майбутньої професії.

«Маючи особистий досвід роботи в консультаційному центрі Сумського НАУ, наша команда побачила, що більшість учнівської молоді обирає професію несвідомо, практично не цікавиться її особливостями, майбутнім місцем працевлаштування, умовами ринку праці, тощо. Тому ми вирішили подати заявку на участь в UPSHIFT так як 4 хвиля була спрямована на профорієнтацію», – додає Ілона.

Програма UPSHIFT поділена на кілька частин, нещодавно учасники відвідали 4-х денний BootCamp в Трускавці, тепер же очікують фінансування та будуть займатися реалізацією проєктів.

«Аграрвардці» вже планують свій план дій та переконані, що їх проєкт зможе допомогти учнівській спільноті міста. Бажаємо успіхів нашим дівчатам!