На базі Сумського національного аграрного університету відбувся регіональний форум “Реформа системи шкільного харчування: рівні відповідальності”. Форум став стратегічною платформою для обговорення та розробки подальших кроків з реалізації ініціативи першої леді України щодо системних змін у харчуванні дітей у навчальних закладах. Захід об’єднав представників громад, державних органів та бізнесу для вивчення та обговорення стратегічних напрямків реформи.

Олена ЗЕЛЕНСЬКА, ініціатор реформи, відзначила у відеозверненні, що корисна їжа – це не лише елемент безпеки дітей, але й важлива частина формування здорових харчових звичок. У свою чергу заступник Міністра освіти і науки України Андрій СТАШКІВ наголосив, що державна допомога буде спрямована на покращення матеріально-технічної бази освітніх закладів для впровадження реформи шкільного харчування. За словами Володимира АРТЮХА, начальника обласної військової адміністрації, реформа шкільного харчування на Сумщині успішно реалізується, незважаючи на складні безпекові виклики. Влада активно піклується про дітей, які є майбутнім капіталом країни.

Одним із пріоритетних напрямків реформи є модернізація кухонь, і на 2024 рік вже закладено 1,5 мільярда гривень цільової субвенції для територіальних громад. Влада закликала громади використовувати ці кошти для оновлення кухонь та їдалень у школах та інших освітніх установах.

Експерти та учасники форуму обговорювали нормативну базу, технологічні моделі організації харчування, фінансову спроможність громад, запровадження безкоштовного харчування для окремих категорій учнів та інші аспекти реформи. Керівник Проєктного офісу реформи системи шкільного харчування Орест СТЕПАНЯК деталізував стратегію реформування на період до 2027 року, яка базується на чотирьох цілях: посилення фінансової та інституційної спроможності громад, модернізація інфраструктури закладів освіти, розвиток кадрового потенціалу та комунікація і формування культури здорового харчування.

У ході проведення стратегічних платформ гості мали змогу прослухати інформацію про фінансування реформи, а саме про грантові проєкти та організацію процесу публічних закупівель через систему «Прозорро Маркет» від Лесі МАРТАЛІШВІЛІ та Ганни ГОРНОСТАЛЬ. Дізналися про будівництво нових харчоблоків за вже створеними моделями та прикладами планування та модернізацію існуючих від Олександра БОНДАРА та Олени МОЖАРІВСЬКОЇ. Про концепцію кулінарного хабу та розробку освітніх матеріалів для навчання «агентів змін» розповіли Дмитро СІВАК та Ірина ШУМІК. Реальним досвідом впровадження реформи з представниками громади поділилася Наталія ПЕДЯШ, директорка Сумської школи №23.

Форум дав можливість присутнім брати участь у тематичних майданчиках та долучитися до виставкового матеріалу. Різні факультети СНАУ взяли активну участь, представляючи свої інноваційні ідеї для поліпшення системи шкільного харчування.