Loading...
Меню сайту
Про університет

Розробка технології органічних сушених овочевих і плодово-ягідних напівфабрикатів та енергоефективної установки з використанням сонячних панелей

Назва НДР: Розробка технології органічних сушених овочевих і плодово-ягідних напівфабрикатів та енергоефективної установки з використанням сонячних панелей (0117U006532)

Керівник розробки: Сабадаш Сергій Михайлович, к.тех.н.

Терміни виконання етапу: 01.10.2017 р. – 30.09.2020 р.

Обсяг фінансування: 1275,201 тис. грн.

Наукова новизна етапу полягає в розробці способу сушіння у вібросушарці із інфрачервоним випромінюванням для сушіння овочевої та плодово-ягідної сировини та конструкцію промислової сушильної установки безперервної дії для його реалізації, на які готуються деклараційні патенти України. Запропонований спосіб має низку переваг над іншими способами сушіння, основними з яких є зниження енерговитрат і підвищення якості готової продукції. Проведено аналітичні та експериментальні дослідження, які дозволили скласти методику розрахунку запропонованої промислової сушарки. Ця методика дозволяє розрахувати основні конструктивні параметри сушарки, її продуктивність, енерговитрати на нагрівання повітря, продуктивність вентиляторів тощо, залежно від режимних параметрів процесу сушіння у вібросушарці із інфрачервоним випромінюванням, до яких належать температура та швидкість повітря, форма та розміри частинок продукту, коефіцієнт заповнення сушильної камери, частота вібрацій. Таким чином, розроблена технологічна лінія сушіння овочевої та плодово-ягідної сировини, яка має певні переваги: – запропоновано оригінальний спосіб сушіння у вібросушарці із інфрачервоним випромінюванням, який базується на кінематичних закономірностях, забезпечуючи стовідсоткове контактування теплоносія і висушеного продукту, що дозволяє інтенсифікувати процес, досягнути необхідної продуктивності та якості сушіння; – використання інфрачервоних панелей і вібрацій дозволить отримати необхідні температури, запобігаючи втрати корисних речовин. Зазначені вище переваги дозволяють зробити висновок про те, що на сьогодні ця технологія є найбільш перспективною, вона дозволяє отримати якісний продукт із низькими капітальними й експлуатаційними витратами. Визначено та створено в лабораторії конструкцію сушарки. Зроблено розрахунок та підбір сонячних панелей для реалізації процесу сушіння органічної овочевої та плодово-ягідної сировини. Підібрано сучасне технологічне обладнання для переробки продукції у сушений напівфабрикат, яке забезпечить мінімальну тривалість та енергоємність процесів підготовки сировини до сушіння, що призведе до максимально високих функціонально-технологічних властивостей готової продукції. Встановлено важливість допоміжного обладнання для включення в технологічний потік з виробництва органічних сушених овочевих та плодово- ягідних напівфабрикатів.