Loading...
Меню сайту
Про університет

Розроблення технологій комплексної переробки рослинної сировини на харчові продукти

Назва НДР: Розроблення технологій комплексної переробки рослинної сировини на харчові продукти № держреєстрації (0122U200866)

Керівник НДР: Самілик Марина Михайлівна, к.т.н., доцент

Терміни виконання: 07.2022 – 12.2023 рр.

Обсяг фінансування: 1640,00 тис. грн.

Розроблено технології раціональної переробки та використання похідних продуктів рослинного походження та виготовлено дослідні зразки харчових продуктів в лабораторних умовах: хліб з подовженим терміном придатності, макаронні вироби із підвищеним вмістом харчових волокон, вітамінізований пресований цукор, сухі сніданки з підвищеною біологічною цінністю. Науковий рівень і новизна одержаного наукового результату: Розроблена технологія хліба з подовженим терміном придатності (від 9 до 21 доби залежно від виду борошна та способу виробництва хліба) без використання штучних консервантів. Для підвищення вмісту харчових волокон у макаронних виробах запропоновано використовувати порошки, виготовлені із плодів дикорослих рослин (калини, бузини, горобини, обліпихи). Застосування ягідних порошків позитивно впливає на органолептичні показники якості макаронних виробів, дозволяє розширити їх асортимент. Біологічна цінність сухих сніданків підвищується за рахунок введення до їх складу овочевих цукатів, виготовлених за технологією, яка забезпечує збереження корисних нутрієнтів. Аналоги вітамінізованого пресованого цукру в Україні відсутні. Даний продукт відрізняється не лише підвищеною біологічною цінністю (за рахунок вмісту вітаміну С, флавоноїдів, амінокислот, глюкози, фруктози), а й унікальними органолептичними показниками. Застосування розробленої технології вітамінізованого пресованого цукру на бурякопереробних підприємствах дозволить вирішити проблему їх сезонності і збільшити зайнятість населення, розширити асортимент цукру в Україні, створювати натуральні харчові добавки із локальної органічної дикорослої сировини. Розроблені технології є безвідходними, що дозволить зменшити кількість відходів харчової промисловості. Практична значимість одержаного наукового результату: Створення принципово нової продукції (матеріалів, технологій тощо) для забезпечення експортного потенціалу та заміщенню імпорту, Збільшення обсягів виробництва, Поліпшення стану навколишнього середовища, Економія енергоресурсів Впровадження / практичне застосування (за наявності): Технології було перевірено у відповідному робочому середовищі (на виробництві). Виробництва з використанням розроблених технологій не запущені, оскільки відсутнє промислове виробництво з переробки плодів дикорослих рослин. Овочеві цукати, передбачені для збагачення сухих сніданків, також не виготовляються у промислових умовах.