Представники СНАУ взяли участь у розробці навчального плану з розвитку сільських територій

Делегація Сумського національного аграрного університету долучилася до створення навчального плану для вітчизняних вишів аграрного спрямування з тематики «Розвиток сільської місцевості в Україні». Захід відбувся 20 серпня у Київському науково-методичному центрі вищої та фахової передвищої освіти.

Актуальність теми розвитку сільських територій в Україні обумовлена вимогами Угоди про Асоціацію України та ЄС і реформою децентралізації, що передбачають сталий розвиток сільської місцевості, соціальної інфраструктури, підвищення конкурентоспроможності аграрної продукції та збереження природних ресурсів.

Особливим викликом для села стала нова система місцевого самоврядування. Новостворені ОТГ отримують ряд повноважень щодо розвитку села. Так, наприклад, вони здобули право на власний розсуд використовувати податкові надходження та розраховувати потреби мешканців сіл. Таким чином, на адміністративний персонал ОТГ покладається велика відповідальність, що вимагає додаткових знань та навичок.

Навчальний план з тематики «Розвиток сільської місцевості в Україні» дозволить надати освітню підтримку фахівцям, які безпосередньо приймають рішення в громадах; перевірити можливості для навчання та підвищення кваліфікації.

Основною метою заходу було – ознайомлення з німецьким досвідом, обговорення можливостей для навчання фахівців та оцінка можливих вимог до результатів навчання. Делегацію СНАУ на заході представляли проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Валерій Жмайлов, декан факультету економіки та менеджменту Наталія Строченко, завідувачка кафедри кібернетики та інформатики Світлана Агаджанова.

Сподіваємось, що результати зустрічі допоможуть якісно змінити стан вищої аграрної освіти в Україні та наблизити її до реальних потреб аграрного сектору.