Тренінг для студентів юридичних клінік відбувся на базі Сумського НАУ

На базі Сумського НАУ відбувся тренінг для студентів юридичних клінік «Правовий лабіринт: від теорії до практики». Участь у ньому взяли студенти трьох закладів вищої освіти: Сумського національного аграрного університету, Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ та Сумського державного університету, а також фахівці Регіонального та Сумського місцевого центру з надання БВПД.

Головною ціллю тренінгу було налагодження продуктивної комунікації та напрацювання контактів між студентами вищих навчальних закладів Сумщини.

«Для юриста мало бути фахівцем лише у галузі юриспруденції. Важливою є також ефективна комунікація та взаємодія з клієнтом, адже юрист – не тільки фахівець з права, а й психолог, соціолог та маркетолог», – наголосила фахівчиня Сумського місцевого центру БВПД Олена Бондар.

На тренінгу презентували основні напрями діяльності системи БПД. Молодь поінформували про отримання громадянами як первинної, так і вторинної правової допомоги у різних містах та районних центрах Сумщини.

Тімбілдінг з елементами гри від професійних тренерок згуртував студентів, налаштував на відкрите живе спілкування й довірливі відносини. Практична частина тренінгу передбачала участь у грі «Життєва ситуація», що відбувалася у форматі «запитання – відповіді». Заключною частиною тренінгу стала ситуативна гра «Правова консультація».

Студенти юрклінік мали змогу не тільки дізнатися про основи інтерв’ювання, а й на практиці поринути в консультування клієнта. Тренерки запропонували п’ять ситуаційних кейсів, що стосувалися таких категорій клієнтів: внутрішньо переміщені особи, малозабезпечені сім’ї, учасники бойових дій, особи з інвалідністю та боржники по аліментах.

«Вміння правильно інтерв’ювати клієнта та зрозуміти, у чому полягає суть його запитання, є основою будь-якої консультації», – зазначила юристка Регіонального центру БВПД у Сумській області Яна Кравець.

Студенти отримали досвід вирішення актуальних ситуацій та проблемних питань, що трапляються у реальному житті, які вони зможуть використати на практиці у майбутній роботі.