Безпечне харчування – шлях до здоров’я: науковці СНАУ виступили на семінарі по якості харчування у школах

Здорове, збалансоване харчування – запорука гарного самопочуття та збереження функцій усього організму. Особливо важливою якість продуктів харчування є у дитячому віці, коли закладаються підвалини гармонійного та здорового розвитку людини. Тож питання якості харчування дітей у школі сьогодні стоїть надзвичайно гостро. Оскільки технології та нормативи, якими керуються в організації харчування у більшості загальноосвітніх шкіл України, відверто застаріли, настав час їх переглянути та модернізувати.

18 лютого у Сумах за ініціативи облдержадміністрації відбувся семінар, присвячений створенню концепції організації безпечного та якісного харчування у школах Сумської області на 2021-2025 роки. Серед спікерів семінару були і науковці Сумського національного аграрного університету. Так, завідувачка кафедри технології виробництва та переробки продуктів тваринництва та кінології Юлія Павленко та виконуюча повноваження завідувача кафедри технологій та безпечності харчових продуктів Марина Самілик розповіли учасникам про технологію виробництва «лагідного» молока А2 та його користь для збалансованого харчування.

До слова, останнім часом активно обговорюється пілотний проєкт Олени Зеленської «Склянка молока», який передбачає обов’язкове включення молочних та кисломолочних продуктів до щоденного меню у їдальнях українських шкіл. При цьому включення продуктів саме з молока А2, як запевняють науковці, здатне суттєво покращити здоров’я українських школярів та уникнути негативних реакцій з боку травної системи.

Нагадаємо, що Сумський національний аграрний університет минулого року вперше в Україні запровадив серійне виробництво «лагідного» молока А2 спільно із сумською сироварнею О`BEREG. Наразі триває робота щодо розширення виробництва цього продукту.